Hoewel er door Corona geen evenementen konden plaatsvinden, nam dit niet weg dat op 22 april 1945 ‘Operation Orange’ ingezet werd met als doel Hedel te bevrijden. In deze zware strijd zijn 12 militairen gesneuveld en riskeerden velen anderen hun leven.

Daarom hebben we op alternatieve wijze deze week kunnen vertellen en herdenken!

UpdateStraten in de nieuwe wijk De Groene Akkers in Hedel krijgen namen van de 3 onderscheiden militairen van de Prinses Irene Brigade die zijn gesneuveld bij de strijd in april 1945.  Als organisatie zijn we blij dat in deze week dit mooie initiatief door de gemeenteraad unaniem is aangenomen.

Huis aan huis magazine

In Hedel werd het magazine met 40 pagina’s aan vertellingen bij u op de deurmat bezorgd.
Hiermee hebben we allemaal een mooi document waarin duidelijk het beeld wordt geschetst waarom we dankbaar mogen zijn om in vrijheid te mogen leven.

 

Hedel eert de Irene Brigade!

Zaterdag 25 April is de dag dat het zwaarst gevochten is en de meeste militairen sneuvelden. Hedel eerde de Irene Brigade in hun inzet.

Hedel gaf massaal gehoor aan de oproep om de vlag buiten te hangen. Een indrukwekkend gezicht. De Slag om Hedel is niet vergeten.

Hoewel de corona crisis een flinke streep is door de herdenking in de eigenlijke week, zijn we trots toch met dank aan het  Nederlands Instituut voor Militaire Historie een mini-doc over de Irene Brigade en de Slag om Hedel te mogen presenteren.

Aankondiging herdenkingsweek door Remco de Haan, voorzitter DES Hedel.

Toelichting over het magazine door Michiel Alexander de Raaf, redactielid.

Toelichting van Arie van Driel over de Slag om Hedel

TV Gelderland heeft een mooi interview met een oud strijder van de Prinses Irene Brigade:Interview Frans van der Meeren

Om toch stil te staan bij de gesneuvelden, speelde Femke het signaal Taptoe vanaf de toren van de Hervormde kerk in Hedel.